iCOV verstrekt rapportages aan organisaties binnen het samenwerkingsverband. Dit gebeurt uiteraard onder strenge juridische voorwaarden, zoals vastgesteld in de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). Ook binnen de deelnemende organisaties kunnen alleen mensen met een speciale bevoegdheid de rapportages aanvragen.
Je kunt iCOV zien als een ‘one stop shop’. In de periode vóór de oprichting van iCOV moesten overheidsorganisaties als zij informatie van andere overheidsorganisaties nodig dat afzonderlijk opvragen. Dat kostte vaak maanden en soms werd er verkeerde of onvolledige informatie geleverd. Nu kan een lid van iCOV via het aanvraagportaal in één keer informatie opvragen bij alle leden van het samenwerkingsverband. iCOV stelt vervolgens – grotendeels geautomatiseerd – een rapportage samen waarin alle informatie verwerkt zit die de aanvrager mag ontvangen. iCOV controleert de kwaliteit van de data zorgvuldig. De samengestelde rapportages laten onderlinge verbanden zien die anders niet snel in beeld zouden komen.
iCOV verstrekt aan de leden binnen het samenwerkingsverband rapportages die de leden helpt bij de uitvoering van hun wettelijke taak, bijvoorbeeld de bestrijding van witwassen en fraude, het innen van overheidsvorderingen of het houden van markttoezicht. De leden kunnen – afhankelijk van hun wettelijke taak – drie verschillende rapportages opvragen. De iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen (iRVI), de iCOV Rapportage Relaties (iRR) en de iCOV Rapportage Thema (iRT). Hieronder beschrijven we de rapportages in het kort.
iCOV rapportages mogen alleen onder strikt juridische voorwaarden worden versterkt. De rapportages worden onder meer gebruikt als sturingsinformatie in (opsporings)onderzoeken, zowel tactisch als operationeel, maar ook om beleid te maken waarmee de overheid onder meer witwassen, fraude en ondermijnende criminaliteit tegengaat. In de WGS (zie wet- en regelgeving) staan de doelstellingen van iCOV uitvoerig beschreven. Kortgezegd komt het neer op: het bestrijden van witwas- en fraudeconstructies, het vorderen van misgelopen overheidsinvorderingen die oninbaar dreigen te worden en het houden van markttoezicht.
Een opsporingsteam kan voor strafrechtelijke onderzoeken rapportages aanvragen via een hoogbeveiligd portaal. Deze rapportages bieden inzicht in de vermogens-componenten van de verdachte(n), of leggen de onderlinge relaties bloot. Vereisten voor het mogen doen van een aanvraag verschillen per partner.
Inspecteurs en invorderaars van de Belastingdienst mogen vanwege hun wettelijke taak rapportages bij iCOV aanvragen. Hierdoor krijgen zij snel een geactualiseerd en compleet overzicht van vermogenscomponenten van personen of bedrijven en – indien relevant – een overzicht van formele relaties hieromheen.