iCov

iCOV lanceert nieuwe rapportage: de iRR-Concern

iCOV heeft de afgelopen tijd een nieuwe rapportage ontwikkeld: de iCOV Rapportage Relaties Concern (iRR-C). De iRR-C is een rapportage waarmee aanvragers snel complexe bedrijfsstructuren kunnen ontrafelen. De iRR-C is te gebruiken in strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale onderzoeken.

Een iRR-C is een overzichtelijk relatieschema waarin concernrelaties worden weergegeven. Het schema laat zien hoe het concern is opgebouwd en uit welke bv’s, nv’s, cv’s, firma’s of stichtingen het bestaat. Ook laat het schema eventuele in Nederland geregistreerde buitenlandse vennootschappen zien. Van de Nederlandse bedrijfsonderdelen worden onder meer het aantal werknemers, de balans, omzet en resultatenrekening getoond. Aanvragers van de rapportage kunnen de cijfers, en de samenhang van die cijfers, van de afgelopen vijf jaar zien.

Verschillen met reguliere iCOV Rapportage Relaties (iRR)

Het verschil met de reguliere iCOV Rapportage Relaties (iRR) is dat de iRR-C verder gaat dan drie lagen diep. Een concern kan namelijk zo wijdvertakt zijn dat het wel vijf of zes lagen diep gaat. Ook laat de iRR-C alleen de concernrelaties zien, niet de overige formele relaties. Bij de iRR-C kan het percentage aandeelhouderschap worden ingesteld. Zo toont het schema bijvoorbeeld alleen de grote aandeelhouders, of juist de aandeelhouders met een minderheidsbelang.

Hoogste aandeelhouder

Het concernschema loopt vanuit een bevraagd subject eerst naar boven tot aan de hoogste aandeelhouder en vervolgens naar beneden om het concern van het bevraagd subject volledig in kaart te brengen. De hoogste aandeelhouder is de eigenaar, de natuurlijk persoon of rechtspersoon die zeggenschap heeft en bij wie de winst terechtkomt. Een belangrijk gegeven in veel onderzoeken waar iCOV rapportages voor worden gebruikt.

Bestuurlijke boetes

De iRR-C kan ook uitkomst bieden bij het opleggen van bestuurlijke boetes. De toezichthouder ziet in het concernschema aan welke vennootschap de boete het beste kan worden opgelegd. Bij de bestuurlijke boetes gaat het vaak om een percentage van de omzet van de onderneming als geheel.

Kortom, de iRR-C biedt inzichten die onderzoeken in de opsporing en het toezicht sneller en effectiever kunnen laten verlopen.