iCov

ORGANISATIE

iCOV bestaat uit zestien samenwerkende overheidsinstanties. De deelnemers, en de manier waarop zij binnen iCOV samenwerken, zijn vastgelegd in de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). Alle deelnemende organisaties leveren mensen en middelen aan het samenwerkingsverband.

Organisatie

Opdrachtgevers

De samenwerkende opdrachtgevers van iCOV komen vier keer per jaar bijeen om op hoofdlijnen de plannen voor iCOV te bespreken. Het Opdrachtgeversoverleg (OGO) bestaat uit bestuurders van de samenwerkende partners en wordt voorgezeten door een lid van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Het OGO kiest en benoemt directeur iCOV die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken van het samenwerkingsverband.

Raad van Advies

De Raad van Advies adviseert iCOV en de leden van het Opdrachtgeversoverleg over de te volgen strategie en de uitvoering van projecten. De leden van de Raad van Advies komen uit de hoogste operationele regionen van de deelnemende organisaties. Zij weten wat er speelt binnen de uitvoering van hun organisatie en kunnen zo zorgen dat de producten van iCOV zo goed mogelijk aansluiten op de praktijk. Zij komen voorafgaand aan het opdrachtgeversoverleg ook vier keer per jaar bij elkaar.

Rechtmatigheidsadviescommissie

De Rechtmatigheidsadviescommissie bestaat uit (privacy-)juristen van de deelnemende leden van iCOV. iCOV verstrekt rapportages onder juridische voorwaarden; de Rechtmatigheidsadviescommissie toetst dit doorlopend. Ook beoordeelt de commissie de rechtmatigheid van de toevoeging van nieuwe bronnen en de ontwikkeling van nieuwe producten. Een coördinerend functionaris gegevensbescherming houdt hierbij toezicht op de naleving van de AVG. Deze verplichting vloeit voort uit de WGS. De commissie komt maandelijks bijeen.

Oprichting

iCOV is in het leven geroepen na een verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2013. Het idee was om tot een datagedreven organisatie te komen die bijdraagt aan de bestrijding van witwassen en belastingontduiking, waarin het OM, Politie, FIOD, en de Belastingdienst deelnamen. Sindsdien is het aantal partijen uitgebreid met onder meer de opsporingsdiensten van ILT, NVWA en NLA. Daarnaast ook de FIU, KMar, ACM en AFM. iCOV werkte sinds de oprichting onder de juridische basis die was opgesteld in een convenant; per 1 maart 2025 is de WGS de wettelijke basis onder het samenwerkingsverband (zie Wet en regelgeving).

Wet- en regelgeving

De juridische basis van het samenwerkingsverband iCOV is gelegen in de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). In deze wet zijn strikte voorwaarden opgenomen voor het verstrekken van gegevens aan iCOV, voor het verwerken van de gegevens binnen iCOV en voor het verstrekken van de resultaten van de verwerking door iCOV aan de deelnemers. Dit is alleen mogelijk voor de vervulling van het in deze wet omschreven doel van zwaarwegend belang. iCOV stelt op aanvraag rapportages samen die sturingsinformatie opleveren voor een (strafrechtelijk) onderzoek.

iCOV en de AVG

iCOV voldoet aan de eisen van de AVG, bijvoorbeeld ten aanzien van rechten van betrokkenen en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijken. De WGS bevat in aanvulling op de AVG een aantal waarborgen voor een goede bescherming van persoonsgegevens die door iCOV worden verwerkt. Het veilig beheer, gebruik en verwerking van informatie is tot in detail geregeld in het Privacy Statement