iCov

ICOV viert 10-jarig bestaan

iCOV bestaat in 2023 tien jaar en dat mag gevierd worden. Het samenwerkingsverband leverde in die jaren meer dan 70.000 data intelligence rapportages op. Bij dit feestelijk feit werd op 21 juni stil gestaan tijdens het jubileumseminar in De Lik in Utrecht.

iCOV, dat ooit begon als een experimenteel initiatief, is inmiddels uitgegroeid tot een betrouwbaar samenwerkingsverband dat via datagedreven rapportages de veertien verschillende partners helpt bij de bestrijding van financieel economische criminaliteit. Arjen Cuypers, MT lid en een van de oprichters van iCOV, nam alle aanwezigen in vogelvlucht mee door de geschiedenis van iCOV.

Het jubileumseminar bestond verder uit twee lezingen en een paneldiscussie. De rode draad: het belang van samenwerken en nut en noodzaak van financiële opsporing. Rolf van Wegberg, criminoloog en assistent-professor aan de TU Delft stond in zijn presentatie ‘Van data naar dollars’ stil bij de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van criminele activiteiten en het gebruik van crypto. Hij benadrukte vooral de kansen die dit voor de financiële opsporing biedt. Parooljournalist Paul Vugts kwam in zijn lezing met harde feiten die hij in zijn werk als misdaadverslaggever tegenkomt en riep op om nog grotere stappen te gaan zetten in samenwerking en datadeling.

Dagvoorzitter Astrid Joosten leidde de paneldiscussie met Michiel Zwinkels (hoofdofficier van Functioneel Parket), Laura van Geest (Bestuursvoorzitter AFM en voorzitter FEC Raad),  Annemieke van Dam (DG Ondermijning) en Bernard ter Haar (voormalig topambtenaar en buitengewoon adviseur bij de Algemene Bestuursdienst). De discussie ging over de veranderingen die moeten plaatsvinden in wet- en regelgeving, binnenlands bestuur, structuur van organisaties en werkcultuur. Die veranderingen moeten ervoor zorgen dat samenwerkingsverbanden als iCOV de komende tien jaar vol innovatiekracht aan hun taak voor de toekomst kunnen werken.