iCOV verwelkomt Koninklijke Marechaussee als nieuw lid

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is op 9 februari toegetreden tot iCOV. Dat heeft de Staatscourant bekend gemaakt. iCOV verwelkomt de KMar als nieuw lid van het samenwerkingsverband.

Als nieuwe deelnemer van iCOV kan de KMAR, net zoals de andere leden, onder strikte juridische voorwaarden datagedreven rapportages bij iCOV aanvragen. Daarmee zal de KMar in opsporingsonderzoeken aanzienlijke tijdwinst kunnen behalen bij het verkrijgen en beoordelen van informatie.

De KMar kan gebruik maken van de rapportages van iCOV voor haar politietaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit op Schiphol, witwassen, import en export van verdovende middelen, mensensmokkel en fraude met reis- en identiteitsdocumenten.

Beter en sneller inzicht

De KMar verwacht met behulp van de iCOV rapportages beter en sneller inzicht te krijgen in vermogens en inkomsten van verdachte (rechts)personen, in onderlinge relaties en in de context waarin de verdachten opereren. Daarnaast biedt iCOV de KMar inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van witwassen, fraude en mogelijke terrorismefinanciering. Deze informatie kan helpen om op tijd de juiste interventies te kunnen doen, wat vooral in crisissituaties van belang is.

Met de toetreding van de KMar telt iCOV 15 leden. Daarmee is het grootste deel van opsporend en toezichthoudend Nederland vertegenwoordigd binnen het samenwerkingsverband.

Meer weten?