Geld in boodschappentas

Voor het witwassen van 150.000 euro krijgt een 38-jarige Amsterdammer een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. De man was door de politie in de kraag gevat terwijl hij een grote boodschappentas met cash geld bij zich droeg. Een rapportage van iCOV toonde aan dat de man het geld niet uit legale inkomstenbronnen had verkregen.

Vier maanden voor PGB-fraude

Een groep van 9 mensen pleegt jarenlang fraude via een bemiddelingsbureau voor persoonsgebonden budget. Hen wordt deelname aan een crimineel samenwerkingsverband ten laste gelegd. De hoofdverdachte krijgt bovendien vier jaar celstraf opgelegd. Een rapportage van iCOV is hierbij een van de bewijsstukken.

‘Witwassen? Wist ik niks van’

Een man uit het Noorden van Nederland is veroordeeld tot achttien maanden cel voor hennepteelt, wapenbezit en witwassen. Uit een rapportage die iCOV heeft geleverd aan het onderzoeksteam op verzoek van de officier van justitie blijkt dat de betrokkene geen geregistreerd inkomen heeft. De goederen die hij in bezit had, waaronder dure horloges, konden daarom niet anders dan gefinancierd zijn door criminele activiteiten.