Onlangs werden enkele verdachten veroordeeld in een spraakmakende Haagse witwaszaak. iCOV leverde een bijdrage aan de veroordeling van de leden van deze criminele organisatie.

De hoofdverdachte, een 59-jarige uit de regio Den Haag, is schuldig bevonden aan het witwassen van ruim 6 miljoen euro. Het bedrag werd aangetroffen in het bed van zijn vriendin. De contanten – verpakt in 32 pakketten, waaronder 5365 coupures van 500 euro –  waren verstopt in het hoofdbord van het bed. Deze vriendin, een 56-jarige vrouw, ook uit de regio Den Haag, is eveneens veroordeeld in deze zaak. De twee ontkenden aanvankelijk een relatie te hebben, maar uit camerabeelden en telefoongegevens kon bewezen worden dat dit wel degelijk het geval is.

De 59-jarige man is naast het witwassen van ruim 6 miljoen euro ook veroordeeld voor het witwassen van meerdere geldbedragen in de vorm van salarisontvangsten uit een fictief dienstverband en contante huurpenningen voor de huur van drie woningen. Rapportages van iCOV tonen aan dat de man deze bedragen niet heeft kunnen verkrijgen uit legale inkomsten.

De hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van 5 jaar, zijn partner en medeverdachte kreeg 4 jaar. In ditzelfde proces werden nog 5 andere personen veroordeeld. Zij kregen lagere straffen opgelegd. In de onderzoeken naar deze personen is in alle gevallen gebruikgemaakt van de financiële rapportages van iCOV.