Minister van Justitie op bezoek bij iCOV

Minister van Justitie op bezoek bij iCOV

Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft woensdag 8 januari jl een werkbezoek gebracht aan iCOV. De minister heeft zich laten informeren over de manier waarop een samenwerkingsverband als iCOV juridisch en technisch veilig informatie kan uitwisselen met overheidspartners. Binnen de huidige wetgeving is dit aan veel regels gebonden. De minister wil onderzoeken welke knelpunten er zijn zodat deze mogelijk kunnen worden opgelost.

iCOV heeft de minister een aantal presentaties getoond die duidelijk maken welke werkzaamheden het samenwerkingsverband nu verricht. Daarbij is ingezoomd op de rapportages die iCOV samenstelt op basis van data van de aangesloten partners. Vanzelfsprekend kwam daarbij ook aan bod tegen welke (juridische)grenzen iCOV nu aanloopt en wat er mogelijk verbeterd kan worden via wetgeving.

Behalve minister Grapperhaus waren ook Theo Hofstee (lid van het college van PG’s en voorzitter van het OGO), Guus Schram (hoofdofficier van het Functioneel Parket) en Digna van Boetzelaer (waarnemend hoofdofficier van het Landelijk Parket) aanwezig. De minister had bovendien een aantal mensen vanuit het ministerie meegenomen, waaronder waarnemend Directeur-Generaal van Rechtshandhaving en Rechtspleging Annemieke van Dam.

De minister gaf na afloop van het bezoek van twee uur aan onder de indruk te zijn van de mogelijkheden van iCOV. Hij wil graag samen met een aantal Kamerleden een nieuw bezoek brengen aan het samenwerkingsverband. Ook hoopt hij minister Hoekstra van Financiën te kunnen uitnodigen. Voor effectieve informatie-uitwisseling is samenwerking tussen ministeries en uitvoeringsorganisaties essentieel.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on email

Actueel

iCOV in het nieuws

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 12,8 miljard euro witgewassen. Dit blijkt uit een onderzoek van prof. dr. Unger dat de infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen heeft gefaciliteerd. Het onderzoek is veelvuldig in het nieuws.

6 miljoen verstopt in bed

iCOV leverde onlangs een bijdrage aan de veroordeling van twee kopstukken van een spraakmakend Haags witwasnetwerk. De hoofdverdachte en medeverdachte kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het witwassen van ruim 6 miljoen euro.