Vrouwe-Justitia-Foto-iStock-1

iCOV in de rechtszaal

iCOV rapportages worden op verschillende manieren gebruikt in de rechtszaal, veelal in fraude -en witwaszaken. Het OM gebruikt de rapportages ook in ontnemingszaken. Uit de rapportages blijkt vaak dat er bij een crimineel meer ‘te halen’ valt, dan in het in eerste instantie het geval lijkt te zijn. 

Onlangs diende in de rechtbank in Leeuwarden een zaak tegen een 54-jarige vrouw die werd verdacht van het helpen witwassen van het vermogen dat haar ex-man door fraude en verduistering verkregen was. De vrouw nam in totaal bijna 2,5 ton aan van de man, waarvan ze een deel gebruikte om een beautysalon op te zetten. De vrouw vertelde de rechter dit bedrag te hebben gespaard, maar middels een iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen kon worden aangetoond dat zij dit bedrag gezien haar inkomen niet bij elkaar gespaard zou kunnen hebben. De vrouw werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

Afpakken in de praktijk

Een voor witwassen veroordeelde crimineel moest in een ontnemingszaak 944.000 euro aan de Nederlandse staat betalen. Het lukte in eerste instantie niet om voor dat bedrag beslag te leggen. De crimineel had ‘geen vermogen meer’.  Een vermogenstraceerder van het Landelijk Parket heeft met een rapportage van iCOV kunnen aantonen dat er ergens was nog een grote spaarrekening moest zijn, een eigen woning met aanzienlijke overwaarde en twee verzekeringspolissen met kapitaal. Na een check bij diverse financiële instellingen is er met een machtiging van de rechter-commissaris alsnog beslag gelegd op de boven vermelde waardegoederen.’

Meer nieuws

In de praktijk

iCOV in het nieuws

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 12,8 miljard euro witgewassen. Dit blijkt uit een onderzoek van prof. dr. Unger dat de infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen heeft gefaciliteerd. Het onderzoek is veelvuldig in het nieuws.

Actueel

iCOV on tour!

ICOV ging on tour om de samenwerking met haar partners te vieren. iCOV-collega’s gingen per fiets en te voet langs aangesloten organisaties om daar een attentie te overhandigen en werden overal hartelijk ontvangen.