Bob Hoogenboom is hoogleraar Fraude en Regulering verbonden aan de Nyenrode Universiteit. In deze podcast vertelt hij over de bestrijding van ondermijning. Voor een goede aanpak is onder meer politieke lef nodig, zo stelt hij.

 

Janneke de Smet-Dierckx is als landelijk officier van justitie Afpakken een van de belangrijkste experts op het afpakken van crimineel geld. In deze podcast gaat zij in op de voortrekkersrol die Nederland wereldwijd speelt op dit gebied. Ook al is er nog veel te verbeteren.

 

Joras Ferwerda (onderzoeker van de Universiteit Utrecht) meent dat er veel meer datagedreven onderzoeken moeten plaatsvinden, ook door de politie zelf, om crimineel vermogen op te sporen. In de podcast vertelt hij hoe hij zijn onderzoek naar witwassen in Nederland heeft uitgevoerd.

 

Kelly Vink is beleidsmedewerker big data bij het Landelijk Parket (OM) en zij licht in deze podcast de mogelijkheden en beperkingen van big data toe. Maar vooral: wat ís big data nu precies? En wat zijn bijvoorbeeld algoritmes?