Wordt hier geld witgewassen?

Een Rotterdamse winkelstraat springt in het oog vanwege onder meer de grote hoeveelheid bruidswinkels. Wordt hier geld witgewassen? Een politieteam dat zich bezighoudt met Ondermijning in Rotterdam schakelt iCOV in.

“Eerlijk is eerlijk: ik had wat scepsis over wat iCOV voor ons zou kunnen betekenen. Zou het voldoende informatie opleveren? Mede daarom hebben eerst twee financieel analisten de eigenaren van een aantal panden in de desbetreffende straat tegen het licht gehouden. Twee maanden lang werkten ze aan een dik rapport waarin allerlei informatie over onroerend goed en dergelijke stond gerubriceerd. Maar eigenlijk bood het rapport ons weinig handen en voeten om aan de slag te kunnen. We hebben toen alsnog een inkomens- en vermogensoverzicht aangevraagd plus een relatierapportage. iCOV liet mij ter plekke zien wat dit opleverde en ik was perplex: binnen twee minuten hadden we alle informatie in één handig overzicht. De informatie waar de analisten bijna twee maanden over hadden gedaan! Gewoon omdat het een hels karwei is om alle informatie handmatig op te vragen en samen te voegen. Verder was het aantrekkelijker en overzichtelijker gepresenteerd. Deze rapportages hebben ons een enorme winst opgeleverd. Met dit in de hand kunnen de analisten het werk doen waarvoor ze zijn opgeleid: onregelmatigheden of opvallende zaken verder uitdiepen. Ze hoeven niet hun kostbare tijd ‘te verdoen’ aan talloze documenten opvragen bij allerlei instanties. Ze kunnen meteen aan de slag. Ze kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. We hebben direct een zogenaamde Themascan aangevraagd om te kijken of er aanwijzingen zijn voor witwassen met vastgoed in het betrokken gebied. Die aanvraag hebben we mede gedaan uit naam van de Belastingdienst want daarvoor is die informatie natuurlijk ook zeer relevant. Die Themascan wordt op dit moment gemaakt dus daar kijken we vol verwachting naar uit.” Officier van Justitie Rotterdam

Lees ook

IN DE PERS

“Boeven vangen volgens de regels van het spel”

Gees Grootscholten, het hoofd van iCOV, is recent geïnterviewd door het online magazine Secondant, van het het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid. In de rubriek 'Vijf vragen aan' gaat ze nader in op haar werkzaamheden en beweegredenen.

Lees verder
IN DE PRAKTIJK

iCOV in de rechtspraak

Rapportages van iCOV worden regelmatig gebruikt voor de bewijsvoering in een rechtszaal. Een overzicht van de meest spraakmakende zaken.

Lees verder
IN DE PRAKTIJK

Sushi-keten in de knoei

Een bekende sushi-keten blijkt te frauderen met kassasystemen. Maar om de omvang van de fraude goed in kaart te brengen, moet eerst de (bewust) onduidelijke organisatiestructuur in beeld worden gebracht. Daar helpt iCOV bij.

Lees verder