Wordt hier geld witgewassen?

Een Rotterdamse winkelstraat springt in het oog vanwege onder meer de grote hoeveelheid bruidswinkels. Wordt hier geld witgewassen? Een politieteam dat zich bezighoudt met Ondermijning in Rotterdam schakelt iCOV in.

“Eerlijk is eerlijk: ik had wat scepsis over wat iCOV voor ons zou kunnen betekenen. Zou het voldoende informatie opleveren? Mede daarom hebben eerst twee financieel analisten de eigenaren van een aantal panden in de desbetreffende straat tegen het licht gehouden. Twee maanden lang werkten ze aan een dik rapport waarin allerlei informatie over onroerend goed en dergelijke stond gerubriceerd. Maar eigenlijk bood het rapport ons weinig handen en voeten om aan de slag te kunnen. We hebben toen alsnog een inkomens- en vermogensoverzicht aangevraagd plus een relatierapportage. iCOV liet mij ter plekke zien wat dit opleverde en ik was perplex: binnen twee minuten hadden we alle informatie in één handig overzicht. De informatie waar de analisten bijna twee maanden over hadden gedaan! Gewoon omdat het een hels karwei is om alle informatie handmatig op te vragen en samen te voegen. Verder was het aantrekkelijker en overzichtelijker gepresenteerd. Deze rapportages hebben ons een enorme winst opgeleverd. Met dit in de hand kunnen de analisten het werk doen waarvoor ze zijn opgeleid: onregelmatigheden of opvallende zaken verder uitdiepen. Ze hoeven niet hun kostbare tijd ‘te verdoen’ aan talloze documenten opvragen bij allerlei instanties. Ze kunnen meteen aan de slag. Ze kunnen doen waarvoor ze zijn opgeleid. We hebben direct een zogenaamde Themascan aangevraagd om te kijken of er aanwijzingen zijn voor witwassen met vastgoed in het betrokken gebied. Die aanvraag hebben we mede gedaan uit naam van de Belastingdienst want daarvoor is die informatie natuurlijk ook zeer relevant. Die Themascan wordt op dit moment gemaakt dus daar kijken we vol verwachting naar uit.” Officier van Justitie Rotterdam

Lees ook

IN DE PERS

Studenten ontwikkelen interactieve relatiescan

iCOV heeft studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) opdracht gegeven om na te denken over een nieuwe visualisatie van de iCOV Rapportage Relaties (iRR), ook wel ‘relatiescan’ genoemd. Het resultaat: een interactieve iRR die data overzichtelijk weergeeft.

Lees verder
IN DE PERS

Mondkapjesfraude in de kiem gesmoord

Een man en een vrouw uit Dordrecht (beiden 27 jaar) zijn opgepakt omdat ze miljoenen wilden verdienen aan fraude met mondkapjes. Mede door de hulp van iCOV kon het stel worden opgepakt voordat de oplichting had plaatsgevonden.

Lees verder
IN DE PERS

iCOV in de rechtszaal

iCOV leverde onlangs een bijdrage aan de veroordeling van twee kopstukken van een spraakmakend Haags witwasnetwerk. De hoofdverdachte en medeverdachte kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het witwassen van ruim 6 miljoen euro.

Lees verder