iCOV in de rechtszaal

6 miljoen verstopt in bed

Een 59-jarige man uit de regio Den Haag is schuldig bevonden aan het witwassen van ruim 6 miljoen euro. Het bedrag – verpakt in 32 pakketten, waaronder 5365 coupures van 500 euro – werd aangetroffen in het bed van zijn vriendin. Zij is medeverdachte in deze zaak. Rapportages van iCOV tonen aan dat, zowel de man als zijn partner, dit bedrag niet heeft kunnen verkrijgen uit legale inkomsten. De verdachte kreeg een gevangenisstraf van 5 jaar, zijn partner en medeverdachte kreeg 4 jaar. In het proces tegen dit criminele samenwerkingsverband zijn meerdere personen veroordeeld.

Drugscrimineel veroordeeld

De rechtbank Zeeland -West-Brabant heeft een man veroordeeld voor het bewerken, verhandelen en vervoeren van grote hoeveelheden synthetische drugs (crystal meth), het in bezit hebben van vuurwapens met munitie en het witwassen van criminele gelden. Dat laatste kon onder meer bewezen worden door een bij iCOV opgevraagde rapportage die inzicht gaf in de financiële situatie van de verdachte. De rechtbank veroordeelde de man tot 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook de zoon van de verdachte werd veroordeeld in deze zaak. Hij kreeg 18 maanden cel.

Oplichter achter de tralies

Een 41-jarige verdachte is door de rechtbank Midden-Nederland schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie. Deze organisatie had ten doel om personen en bedrijven aanzienlijke sommen geld afhandig te maken door middel van oplichting. De verdachte deed zich onder andere voor als vertegenwoordiger van een investeerder. De man kreeg voor deze oplichtingspraktijken 18 maanden gevangenis opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De opgevraagde financiële rapportage van iCOV van de verdachte diende als bewijs in de rechtszaak.

Geld in boodschappentas

Voor het witwassen van 150.000 euro krijgt een 38-jarige Amsterdammer een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. De man was door de politie in de kraag gevat terwijl hij een grote boodschappentas met cash geld bij zich droeg. Een rapportage van iCOV toonde aan dat de man het geld niet uit legale inkomstenbronnen had verkregen.

Vier maanden voor PGB-fraude

Een groep van 9 mensen pleegt jarenlang fraude via een bemiddelingsbureau voor persoonsgebonden budget. Hen wordt deelname aan een crimineel samenwerkingsverband ten laste gelegd. De hoofdverdachte krijgt bovendien vier jaar celstraf opgelegd. Een rapportage van iCOV is hierbij een van de bewijsstukken.

'Witwassen? Wist ik niks van'

Een man uit het Noorden van Nederland is veroordeeld tot achttien maanden cel voor hennepteelt, wapenbezit en witwassen. Uit een rapportage die iCOV heeft geleverd aan het onderzoeksteam op verzoek van de officier van justitie blijkt dat de betrokkene geen geregistreerd inkomen heeft. De goederen die hij in bezit had, waaronder dure horloges, konden daarom niet anders dan gefinancierd zijn door criminele activiteiten.

Boete voor witwassen

Een verdachte uit Tilburg is veroordeeld tot het betalen van een geldboete van tienduizend euro vanwege het in bezit hebben van een groot geldbedrag dat afkomstig is van een misdrijf. Uit telefoongesprekken van de verdachte is gebleken dat hij zich bezighield met hennepteelt. Via een ICOV-rapportage is vast komen te staan dat de verdachte geen andere inkomsten heeft over 2014 en 2015 en dat hij zorgtoeslag ontving, gebaseerd op een rekeninkomen van € 0,=.

Student verkoopt synthetische drugs

Een verdachte uit het Noorden van Nederland wordt veroordeeld tot 12 maanden cel voor de verkoop van diverse soorten drugs, waaronder MDMA en hennep. Ook had hij een groot geldbedrag in bezit dat hij naar eigen zeggen op de vlooienmarkt had verdiend. Uit een rapportage van iCOV blijkt dat de man geen vermogenscomponenten tot zijn beschikking heeft.

Beveiliger leeft op grote voet

Een verdachte uit de omgeving van Amsterdam is in 2015 veroordeeld voor 24 maanden celstraf voor het in bezit hebben van onder meer 12 horloges, vuurwapens, luxe auto’s en een boot. Een rapportage van iCOV toont aan dat de man, die stelde als beveiliger te werken, deze bezittingen niet uit legaal vermogen kan hebben verkregen.