iCOV in de rechtszaal

Geld in boodschappentas

Voor het witwassen van 150.000 euro krijgt een 38-jarige Amsterdammer een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar en een taakstraf van 240 uur. De man was door de politie in de kraag gevat terwijl hij een grote boodschappentas met cash geld bij zich droeg. Een rapportage van iCOV toonde aan dat de man het geld niet uit legale inkomstenbronnen had verkregen.

Vier maanden voor PGB-fraude

Een groep van 9 mensen pleegt jarenlang fraude via een bemiddelingsbureau voor persoonsgebonden budget. Hen wordt deelname aan een crimineel samenwerkingsverband ten laste gelegd. De hoofdverdachte krijgt bovendien vier jaar celstraf opgelegd. Een rapportage van iCOV is hierbij een van de bewijsstukken.

'Witwassen? Wist ik niks van'

Een man uit het Noorden van Nederland is veroordeeld tot achttien maanden cel voor hennepteelt, wapenbezit en witwassen. Uit een rapportage die iCOV heeft geleverd aan het onderzoeksteam op verzoek van de officier van justitie blijkt dat de betrokkene geen geregistreerd inkomen heeft. De goederen die hij in bezit had, waaronder dure horloges, konden daarom niet anders dan gefinancierd zijn door criminele activiteiten.

Boete voor witwassen

Een verdachte uit Tilburg is veroordeeld tot het betalen van een geldboete van tienduizend euro vanwege het in bezit hebben van een groot geldbedrag dat afkomstig is van een misdrijf. Uit telefoongesprekken van de verdachte is gebleken dat hij zich bezighield met hennepteelt. Via een ICOV-rapportage is vast komen te staan dat de verdachte geen andere inkomsten heeft over 2014 en 2015 en dat hij zorgtoeslag ontving, gebaseerd op een rekeninkomen van € 0,=.

Student verkoopt synthetische drugs

Een verdachte uit het Noorden van Nederland wordt veroordeeld tot 12 maanden cel voor de verkoop van diverse soorten drugs, waaronder MDMA en hennep. Ook had hij een groot geldbedrag in bezit dat hij naar eigen zeggen op de vlooienmarkt had verdiend. Uit een rapportage van iCOV blijkt dat de man geen vermogenscomponenten tot zijn beschikking heeft.

Beveiliger leeft op grote voet

Een verdachte uit de omgeving van Amsterdam is in 2015 veroordeeld voor 24 maanden celstraf voor het in bezit hebben van onder meer 12 horloges, vuurwapens, luxe auto’s en een boot. Een rapportage van iCOV toont aan dat de man, die stelde als beveiliger te werken, deze bezittingen niet uit legaal vermogen kan hebben verkregen.