'Dankzij iCOV kwam de facilitator in beeld'

 Een dolgedraaide crimineel loopt onder invloed van drugs een politiebureau in Amsterdam binnen met de mededeling dat er een grote som geld bij hem thuis ligt. Ter plaatse vindt de Politie nog veel meer dat duiding behoeft.

“Het is een zaak die inmiddels de publiciteit heeft gehaald, omdat het zo bizar was. Maar eind 2016 liep een crimineel bij ons het bureau binnen met de mededeling dat er een grote hoeveelheid wapens, drugs en geld in zijn huis zou liggen. Wat de reden was dat hij dit kwam melden, kon hij op dat moment niet goed aangeven. Hij was nogal onder invloed. Maar eenmaal bij zijn huis aangekomen, troffen we inderdaad tientallen kilo’s cocaïne, acht vuurwapens en ruim 8 ton aan cash geld. We hebben de boel, inclusief administratie meegenomen en hij is in bewaring gesteld voor verhoor. Maar de dagen erna wilde hij niets meer zeggen. Uit de relatiescan van iCOV die we op hem hebben laten samenstellen, kwam een aantal mensen in de periferie naar voren die voor ons niet bekend waren. Een van die personen was iemand die een uitzendbureautje bleek te runnen waarmee – door nepwerknemers op te voeren –  geld werd witgewassen. Dankzij iCOV zagen we dus de facilitator; degene die het witwassen mogelijk maakte.  Ik durf wel te stellen dat we deze persoon niet op een andere manier boven water zouden hebben gekregen, simpelweg omdat deze persoon niet bekend was in onze politiesystemen. Juist door die combinatie van data en de duiding door iCOV werd ons inzichtelijk hoe de crimineel opereerde en konden we zijn aanvankelijke verklaringen (ondanks zijn latere stilzwijgen) verder onderbouwen. Maar daarnaast bood het aanleiding voor een veel breder onderzoek, onder meer naar de facilitator. ” Rechercheur Politie Amsterdam

Lees ook

IN DE PERS

Stijn van den Broek benoemd tot Hoofd iCOV

Stijn van den Broek is per 1 juni 2021 door het Opdrachtgeversoverleg (OGO) benoemd als Hoofd iCOV. Stijn volgt hiermee Gees Grootscholten op die deze functie vanaf de oprichting van het samenwerkingsverband (2013) vervulde.

Lees verder
IN DE PRAKTIJK

Tonnen terug naar de schatkist

Een ondernemersfamilie uit de Randstad wist hun vermogen jarenlang buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Totdat iCOV de historische data van de Kamer van Koophandel van deze familie eens goed onder de loep nam.

Lees verder
IN DE PERS

iCOV in de rechtszaal

iCOV rapportages worden op verschillende manieren gebruikt in de rechtszaal, veelal in fraude -en witwaszaken. Het OM gebruikt de rapportages ook in ontnemingszaken. Uit de rapportages blijkt vaak dat er bij een crimineel meer ‘te halen’ valt, dan in het in eerste instantie het geval lijkt te zijn.

Lees verder