Twaalf panden en een beslag van 1,5 miljoen

Een man van middelbare leeftijd zette via een ‘uitzendbureau’ werknemers uit Oost-Europa in onder meer Duitsland aan het werk, zonder daarvoor de benodigde afdrachten te doen. De man werd verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte en moest voor de rechter verschijnen. Zijn vrouw had nauwelijks inkomsten, maar desondanks twaalf panden in haar bezit. De vraag was: kon er beslag worden belegd op een of meer bezittingen van de vrouw?

In eerste aanleg wordt de vrouw vrijgesproken van fraude waardoor een deelbeslag opgeheven moest worden. Voor het leggen van een ander beslag heeft de iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen (iRVI) een beslissende rol gespeeld. Daaruit bleek namelijk dat de vrouw eigenaar was (geweest) van 12 panden, ondanks het feit dat ze officieel nauwelijks inkomsten had. Opvallend was bovendien dat er een flinke periode tussen de aankoop van een pand en de daadwerkelijke inschrijving in het Kadaster zat. Ook was een aantal hypotheken binnen korte tijd volledig afgelost. Deze informatie is normaliter niet zichtbaar in de bestanden via het Kadaster. Daarnaast kwam uit de rapportage naar voren dat er een rechtspersoon was opgericht die niet bij de de Kamer van Koophandel was geregistreerd. Met een relatieschema van iCOV zijn snel de onderlinge verbanden tussen diverse personen zichtbaar gemaakt. De iCOV-informatie bood voldoende gronden voor de zaaksofficier om in hoger beroep toch beslag te leggen op de bezittingen van de vrouw ter waarde van ruim 1,5 miljoen. Het hof heeft het beslag toegewezen.” Vermogenstraceerder OM.

Lees ook

IN DE PERS

Studenten ontwikkelen interactieve relatiescan

iCOV heeft studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) opdracht gegeven om na te denken over een nieuwe visualisatie van de iCOV Rapportage Relaties (iRR), ook wel ‘relatiescan’ genoemd. Het resultaat: een interactieve iRR die data overzichtelijk weergeeft.

Lees verder
IN DE PERS

Mondkapjesfraude in de kiem gesmoord

Een man en een vrouw uit Dordrecht (beiden 27 jaar) zijn opgepakt omdat ze miljoenen wilden verdienen aan fraude met mondkapjes. Mede door de hulp van iCOV kon het stel worden opgepakt voordat de oplichting had plaatsgevonden.

Lees verder
IN DE PERS

iCOV in de rechtszaal

iCOV leverde onlangs een bijdrage aan de veroordeling van twee kopstukken van een spraakmakend Haags witwasnetwerk. De hoofdverdachte en medeverdachte kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het witwassen van ruim 6 miljoen euro.

Lees verder