10 jaar voor Brabantse drugsbende

 

Een drugsbende uit Brabant is maart 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 3,5 tot 10 jaar. De vier mannen zijn onder meer schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie van en de handel in harddrugs.

De vier mannen waren de spil in een groot drugsnetwerk dat opereerde vanuit een verhuurbedrijf in Best. Volgens het Openbaar Ministerie was het bedrijf een plek waar aanbieders en kopers van synthetische drugs elkaar ontmoetten en deals sloten. “Een marktplaats waar crimineel Nederland aan elkaar werd gekoppeld”, noemde de officier van justitie het. De verdachten werden maandenlang afgeluisterd. In 2016 werden ze opgepakt bij een grootscheepse actie waarbij 1500 opsporingsambtenaren honderd panden zijn binnen gevallen. iCOV heeft op diverse manieren bijgedragen aan het opsporingsonderzoek en aan de ‘Klapdag’ zelf, onder meer door op verzoek van het team relatiescans samen te stellen waardoor het netwerk van voornoemde de heren in kaart kon worden gebracht. Ook is op voorhand een groot aantal zogenaamde iRVI’s (iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen) opgesteld, zodat er voor de Klapdag een goed beeld was van de verschillende vermogenscomponenten van de verdachten en andere personen die een zakelijke relatie met het verhuurbedrijf leken te hebben.

Lees ook

IN DE PERS

Stijn van den Broek benoemd tot Hoofd iCOV

Stijn van den Broek is per 1 juni 2021 door het Opdrachtgeversoverleg (OGO) benoemd als Hoofd iCOV. Stijn volgt hiermee Gees Grootscholten op die deze functie vanaf de oprichting van het samenwerkingsverband (2013) vervulde.

Lees verder
IN DE PRAKTIJK

Tonnen terug naar de schatkist

Een ondernemersfamilie uit de Randstad wist hun vermogen jarenlang buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Totdat iCOV de historische data van de Kamer van Koophandel van deze familie eens goed onder de loep nam.

Lees verder
IN DE PERS

iCOV in de rechtszaal

iCOV rapportages worden op verschillende manieren gebruikt in de rechtszaal, veelal in fraude -en witwaszaken. Het OM gebruikt de rapportages ook in ontnemingszaken. Uit de rapportages blijkt vaak dat er bij een crimineel meer ‘te halen’ valt, dan in het in eerste instantie het geval lijkt te zijn.

Lees verder