10 jaar voor Brabantse drugsbende

 

Een drugsbende uit Brabant is maart 2018 veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 3,5 tot 10 jaar. De vier mannen zijn onder meer schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de productie van en de handel in harddrugs.

De vier mannen waren de spil in een groot drugsnetwerk dat opereerde vanuit een verhuurbedrijf in Best. Volgens het Openbaar Ministerie was het bedrijf een plek waar aanbieders en kopers van synthetische drugs elkaar ontmoetten en deals sloten. “Een marktplaats waar crimineel Nederland aan elkaar werd gekoppeld”, noemde de officier van justitie het. De verdachten werden maandenlang afgeluisterd. In 2016 werden ze opgepakt bij een grootscheepse actie waarbij 1500 opsporingsambtenaren honderd panden zijn binnen gevallen. iCOV heeft op diverse manieren bijgedragen aan het opsporingsonderzoek en aan de ‘Klapdag’ zelf, onder meer door op verzoek van het team relatiescans samen te stellen waardoor het netwerk van voornoemde de heren in kaart kon worden gebracht. Ook is op voorhand een groot aantal zogenaamde iRVI’s (iCOV Rapportage Vermogen en Inkomen) opgesteld, zodat er voor de Klapdag een goed beeld was van de verschillende vermogenscomponenten van de verdachten en andere personen die een zakelijke relatie met het verhuurbedrijf leken te hebben.

Lees ook

IN DE PERS

iCOV in de rechtszaal

iCOV rapportages worden op verschillende manieren gebruikt in de rechtszaal, veelal in fraude -en witwaszaken. Het OM gebruikt de rapportages ook in ontnemingszaken. Uit de rapportages blijkt vaak dat er bij een crimineel meer ‘te halen’ valt, dan in het in eerste instantie het geval lijkt te zijn.

Lees verder
IN DE PERS

Mondkapjesfraude in de kiem gesmoord

Een man en een vrouw uit Dordrecht (beiden 27 jaar) zijn opgepakt omdat ze miljoenen wilden verdienen aan fraude met mondkapjes. Mede door de hulp van iCOV kon het stel worden opgepakt voordat de oplichting had plaatsgevonden.

Lees verder
IN DE PERS

6 miljoen verstopt in bed

iCOV leverde onlangs een bijdrage aan de veroordeling van twee kopstukken van een spraakmakend Haags witwasnetwerk. De hoofdverdachte en medeverdachte kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het witwassen van ruim 6 miljoen euro.

Lees verder